top of page

Kirjan rakenne

​

Aloitan polun sisäiseen harjoitteluun kirjassani mielestä. Tarkastelen ensin millaisia asioita mielen harjoitteluun liittyy. Opit muun muassa rauhoittamaan mielen, lepäämään hiljaisuudessa ja tekemään mielen rauhallisuutta lisäävän vesiputousharjoitteen. 


Mielestä jatkamme hengitykseen. Opit kuuntelemaan hengitystäsi, syventämään sitä sekä ymmärtämään, miten se toimii linkkinä mielen ja kehon välillä. Tulemme  vapauttamaan hengitystämme erilaisilla hengitystekniikoilla, itsehieronnalla ja muilla kehollisilla harjoitteilla.

 

Mielen ja hengityksen jälkeen pääsemme kehon tasoon. Lisäämme kehotietoisuutta, haemme asennon rennommaksi ja luonnollisemmaksi sekä katsomme, miten käytämme voimaa ja kehoa kirjan harjoituksissa. Kehontasossa otamme harjoitteluun mukaan staattisen chi kungin eli seisomismeditaation, joka on yksi yleisimmistä ja tärkeimmistä harjoitteista. Jos harrastaja ei pysty saavuttamaan rentoa ja tasapainoista kokonaisuutta liikkumattomassa tilassa, ei se onnistu liikkeessäkään. Tästä jatkamme tärkeisiin perusperiaatteisiin, kuten juurtumiseen, keskustan käyttöön, kehon keskilinjaan ja kokonaisvaltaiseen voimaan. Otamme mukaan myös joitakin pariharjoitteita, jotka auttavat ymmärtämään paremmin muun muassa rentoutta, hyvää kehon asentoa ja sisäisissä lajeissa käytettävää voimaa. Lisäksi opettelemme Yang-tyylin taijin peruskävelyn, joka on aivan mahtava harjoite.

 

Sen kautta pääsemme rakentamaan rentoa mutta tasapainoista kävelyä, sekä tutkailemaan kaikkea aikaisemmin opittua.

Taijin jälkeen siirrymme avaaviin ja tasapainottaviin liikkeisiin. Avaavat ja tasapainottavat liikkeet olen koostanut taojoogan ja chi kungin harjoitteista ja omista harjoitteista, joita olen tehnyt vuosia itseni tasapainottamiseksi sekä ohjannut muille harjoituksissa. Näiden niin sanottujen hyvän olon liikkeiden avulla tulemme heiluttelemaan, pyörittämään ja venyttämään kehoamme monipuolisesti. Liikkeet ovat erittäin hyviä esimerkiksi kesken työpäivän tehtäviksi tai harjoitusten alkujumppana. Tarkastelemme myös, kuinka voisimme saada lisää syvyyttä normaaliin venyttelyyn sekä tutustumme muutamaan taojoogan meridiaanivenytykseen.

 

Kun olemme saaneet ymmärrystä ja harjoitteita mieleen, hengitykseen ja kehoon, pääsemme tarkastelemaan, miten opettamani asiat vaikuttavat tunteisiimme sekä opettelemme taojoogan sisäisen hymymeditaation.

Lopuksi siirrymme energiaan. Edellä läpikäytyjä harjoitteita ei olisi ilman energiaa. Se kuitenkin usein ymmärretään aivan liian mystisenä ja salaperäisenä. Yritän lähestyä asiaa lisääntyvän aistimisen ja tuntemisen kautta sekä antamaan perusharjoitteet oman energian tasapainottamiseen ja vahvistamiseen. Energiatasolle siirryttäessä harrastajalla pitää olla aiemmat tasot riittävän hyvin hallussa. Kehon, hengityksen, mielen ja tunteiden tila vaikuttavat siihen, miten hyvin energian tasapainottaminen sekä vahvistaminen onnistuvat.

bottom of page